maanantai 23. helmikuuta 2015

Uusi agilityn treenikausi korkattu

Uusi treeniryhmä ja uusi kouluttaja, tästä se lähtee. Treeniaikamme siis sunnuntaisin klo 16-18. Meille kuuluu radan rakentaminen.  Treeniryhmässämme on meidän lisäksi 3 russelia ja kaikki koirat ovat minikoiria. Aika kätevää kun ei tarvitse välillä rimoja muuttaa vaikka aika pieni vaiva se olikin. Yhteensä meitä on siis 6 koiraa.

Tammikuussa teemana on vauhti ja opetellaan alusta kontaktit ja kepit, että saadaan ne varmoiksi. Kouluttaja sanoi, että usein kisoissa virheet tulevat juurikin kontakteissa ja kepeillä ja ne on saatava 100% varmoiksi. Oli kiva rata, ei mitään kovin vaikeita juttuja. Tehtiin aina pienissä pätkissä niinkuin ennekin, ettei koira väsähdä liikaa ja jää hyvä fiilis tehdystä työstä. Ehdittiin tehdä 3x pienissä pätkissä ja sit vielä lopuksi koko rata kerran. Mulle ihan uutta, että koiralle kannattaa opettaa hidastamiskäsky, mikä voi olla vaikka shh-ääni. Tätä käytettiin ja kokeiltiin radan lopussa, kun koira lähetettiin suoraan putkeen ja siitä koiran piti tehdä tiukka käännls taakse vasemmalle kolmen viimeisen hypyn sarjalle. Ja se toimi, merkkinä koiralle, että putken jälkeen tulossa tiukka käännös ohjaajan päin. Eikä tarvinnut itse mennä niin pitkälle hakemaan koiraa putken suulta. Näin sitä oppii uutta! Olen jotenkin ajatellut koko ajan, ettei meillä tarvii olla hidastamiskäskyä, koska Minttu on hidas, mut eihän se siihen katso.  Hyötyä siitä on varmasti monessa jutussa.
Sain satikutia siitä, että hoen käskyjä (kuten putkeen-putkeen-putkeen). Yksi käsky riittää ja miten vaikea onkin oppia pois omista "maneereistaan", varsinkin kun niistä ei ole aikaisemmin huomautettu. Lisäksi namilla palkkaaminen, ei saa antaa kädestä! Tunsin itseni niin hölmöksi, kun olen koko ajan namipalkan antanut kädestä eikä siitäkään ole koskaa sanottu. Nyt sit opettelen heittämään namin maahan :) Töitä pitää tehdä sen kanssa, etten ohjatessa kurota alas ja katsele tuleeko perässä vaan itse katson kohti seuraavaa estettä ja luotan koiraan ja mukanatulemiseen. Heti meni kuulemma paremmin kun pidin katseen ylhäällä ja Minttuhan tuli hienosti mukana. Paljon on siis kehitettävää ja opittavaa, mutta on hyvä että nyt heti puututaan niihin. 
 


2. treeneissä meillä oli taas kiva rata, mitä tehtiin osissa. Pöytä valittiin mukaan kun saatiin itse vaikuttaa ja se on niin harvoin mukana. Hidastamiskäskyä kokeilin hypyn ja pöydän välillä, kertoo koiralle ettei ihan täysillä kannata hypyn jälkeen mennä, koska pöytä tulossa ja siinä pitää 5sek. pysyä paikallaan. Pöydän kanssa ei ollutkaan mitään ongelmaa. Hieman sama ongelma mulla taas tällä kerralla, että kurottaudun liikaa taakse ja katson seuraako Minttu. Kun vaan luotan ja suuntaan itseäni enemmän eteenpäin, Minttukin seuraa paremmin.
Kun toiset teki rataa, opeteltiin kontaktia A-esteen avulla parin kanssa. Koira piti laittaa ihan A:n alaosasta sylistä käsin menemään pieni matka alas ja samalla sanoa se käsky, millä A sitten lopulta kokonaisuudessaan suoritetaan. Meillähän se on ollut "kiipee". Sitten kun koira menee alas, pitää sen jäädä 2on 2off-asentoon ja ohjaaja jatkaa matkaa. Apulainen naksuttimella naksauttaa jos koira jää oikeaan asentoon ja naksautus on merkki omalle ohjaajalle kutsua koiraa jatkamaan ja koira saa apurilta palkan namialustalta. Mintulla on ollut niin vahva kontakti, että se lähti menemään heti tosi hienosti. Tätä me harjoitellaan nyt koko tammikuu. Sitten myöhemmin lähdetään pidentämään matkaa ja lopulta koko esteen suoritus ja vasta ihan viimeiseksi yhdistetään osaksi rataa. Ennen meillä käytössä ollut "pinta"-käsky, mikä tarkoittanut 2on 2 off-asentoa, jää kokonaan pois. Luulen, että meille erittäin hyvä, koska Minttu välillä pysähtyi kesken kun kuulu "pinta"-käskyn. Joskus mun tarvii vaan sanoa "kiipee" ja koira tekee sen kontaktin lopussa ihan oikein ilman mitään eri käskyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti